tiistai 10. syyskuuta 2013

Syksyn satoa

Tänä vuonna syyskuun alku on kyllä ollut poikkeuksellisen lämmin. Ensimmäisenä päivänä tätä kuuta oli täällä Porissa 28 astetta lämmintä, mikä on kuulemma Porin syyskuun lämpöennätys, Kesä taitaa nyt kuitenkin olla ohi, sillä viime yönä oli jo halla.

Ostin Osuusteurastamon myymälästä eilen avomaan kurkkuja ja suolasin ne säilöön. Kokeilin tällä kertaa Keittotaidon suolakurkkureseptiä  II


Suolakurkut:
20 kpl pieniä kurkkuja
etikkaa
1 tl. suolaa
1/2 sipulia
dilliä
mustan viinimarjan lehtiä
8 viipaletta piparjuurta
15 pippurihernettä

Kurkuista leikataan hiukan pois kummastakin päästä ja ne ladotaan kuivattuina lasiruukkuun ja päälle kaadetaan niin paljon kohtalaisen väkevää etikkaa, että ne hyvin peittyvät, ja ne jätetään 4 päiväksi kylmään paikkaan. Sitten kaadetaan etikka kattilaan, kiehautetaan ja kaadetaan kieuhuvana kurkkujen päälle, jotka nyt jäävät siihen neljäksi päiväksi. Etikka kaadetaan uudelleen kattilaan ja siihen pannaan suola, sipuli viipaleiksi leikattuna, dilliä ja mustan viinimarjan lehtiä. Se kaadetaan taas kiehuvana mausteineen kurkkujen päälle ja parin päivän kuluttua se kaadetaan uudelleen kaikkine mausteineen toiseen astiaan ja siivilöidään. Kurkut ladotaan nyt siististi lasipurnukkaan, ja pippuria ja piparjuurenviipaleita pannaan kerroksien väliin ja siivilöity liemi kaadetaan niiden päälle. Kurkkujen täytyy olla kokonaan liemen peitossa. Säilyvät kylmässä paikassa kokonaisen vuoden.