keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Olis lukko halvempi hankittavaksi kuin uusi pyörä ostettavaksi

Olavi kertoi, että rikospoliisi on julistanut sodan pyörävarkauksia vastaan. On se ihmeellistä, että ihmiset jättävät polkupyöränsä lukitsematta, niin kallis kuin pyörä on. Jos meillä olisi varaa ostaa minulle polkupyörä, laittaisin sen kyllä aina visusti lukkoon.

Olavi on viime aikoina ollut komisario Lars Pairon ja komisario Aarre Alanteen kanssa jakamassa lukitsemattomiin polkupyöriin lappusia, joissa lukee "Olis lukko halvempi hankittavaksi kuin uusi pyörä ostettavaksi". Polkupyöriä varastetaan todella paljon, tänä vuonnakin jo 128 pyörää, mutta ei se ole mikään ihme, kun pyörissä ei usein ole lainkaan lukkoa tai sitten ihmiset jättävät huolimattomuuttaan tai ajattelemattomuuttaan lukot auki. Useimpia varastetuista ei koskaan saada takaisin, ei ainakaan kotipaikkakunnalta.

Viimeksi, kun Olavi oli jakamassa lappusia, löytyi reilun tunnin kierroksella lähes 300 lukitsematonta pyörää. Niitä löytyy tietenkin paljon iltaisin elokuvateattereiden ja ravintoloiden seinustalta. Todelliset varkaiden markkinat ovat kuitenkin iltapäivisin liikkeiden edustalla. Seinien vierustoilla on säännöllisesti kymmeniä pyöriä, eikä yksikään lukossa. Pyörän sarvissa ja takahällärillä on mitä erilaisempia paketteja ja jopa matkalaukkuja varkaan otettavissa.