tiistai 27. toukokuuta 2014

Juhlien aikaa

Kevät ja kesä ovat ehdottomasti juhlien aikaa. Täälläkin on monta naapuria juhlien valmistelupuuhissa. Useana päivänä on näkynyt riuskin ottein mattoja tampattavan, ikkunoita pestävän ja lattioita luutattavan. Juhlien valmistelut onkin syytä aloittaa jo hyvissä ajoin, sillä niiden järjestäminen ei olekaan aivan yksinkertaista puuhaa. Onneksi Kotilieden neuvokki kertoo kaiken tarpeellisen onnistuneiden juhlien valmistelusta, niin että ensimmäistä kertaa juhlia järjestäväkin onnistuu varmasti!


Neuvokissa esitetään emännälle tärkeitä kysymyksiä juhlan aattona:
- Onko koti kunnossa, viimeistä silausta vailla? Perusteellista siivousta ei mielellään jätetä juhlapäiväksi.
- Tiedätkö mihin ryhdytään, jos sataa?
- Onko pöydän kattaminen valmiiksi mietittynä ja kukka-asetelmat laitettuna?
- Onko jokaisella lapsellasi juhla-asu selvä sukkia, solmioita ja lettinauhoja myöten?
- Puuttuuko omasta asustasi vielä jotain? Toivottavasti olet tänään käynyt kampaajalla.
- Mitä tiedät isännän asusta? Oletko varma, ettei hän viime hetkellä tuo nappia ommeltavaksi tai housuja silitettäväksi?
- Onko sinulla varattuna jokin hauska juttu tai mielenkiintoinen keskusteluaihe siltä varalta, ettei keskustelu lähtisi heti luistamaan, että jossakin tilanteessa haluaisit johtaa sen toiseen suuntaan tai vetää mukaan jonkun, joka muuten näyttää jäävän liiaksi sivuun?
- Oletko jakanut kotiväelle tehtävät? Joku ehkä tarvitaan tähystämään, joku rantaan tai asemalle vastaan, joku auttaa vierailta päällysvaatteet jne.

Jos kaikki asiat ovat kunnossa, pitäisi juhlien kuin juhlien sujua mallikkaasti!


(Kotilieden neuvokki, 4 Juhlat kodissa, 1950)