lauantai 20. helmikuuta 2016

Ei kuumaa tuhkaa varastoon!

Olavi tuli tänään ihan savulta haisevana kotiin. Hän oli joutunut lähtemään Noormarkkuun saakka virkatehtäviin, kun Noormarkun pappilan ulkorakennuksissa oli syttynyt iso tulipalo. Porista sammuttamassa olivat sekä vakinainen palokunta että VPK:n iskujoukko. 

Ulkorakennus oli palanut kokonaan, siinä menivät heinä- ja työkalusuuli, navetta, talli ja aitta, autotalli ja luhti. Sauna saatiin pelastettua ja estettyä myös tulen leviäminen Ahlstöm-yhtymän taloon, jonka asukkaat olivat jo joutuneet pelastautumaan ulkosalle. 

Pappila itse ei kuulemma ollut vaarassa, koska tuuli  vei liekit toiseen suuntaan. Niin kova oli tuli kuitenkin ollut, että jopa se osa, joka ulkorakennuksessa oli hirttä, oli lopulta syttynyt tuleen. Kuten kaikki tietävät, hirsiseinä ei helpolla syty, mutta tietysti jos kaikki ympärillä liekehtii tulimerenä, niin syttyyhän se hirsikin sitten lopulta.

Mutta kyllä minä ihmettelen ihmisten tyhmyyttä, taaskin oli tämä palo Olavin mukaan syttynyt siksi, että oli viety kuumia tuhkia varastoon. Niinkuin siitä ei olisi toisenkin kerran kirjoitettu ja varoitettu ja puhuttu, että vaikka tuhkat kuinka näyttävät sammuneilta, voi niissä yllättävän pitkään olla kipinöitä. 

(Satakunnan Kansa 21.2.1951)