keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Hyväksi havaittu saippuan resepti

3 kg rasvaa (sian, naudan tai lampaan)
½ kg lipeää
"pivollinen" (kourallinen) suolaa
10 l vettä

Lisää rasva ja noin puolet lipeästä kiehuvaan veteen, sulata hämmentäen. Lisää vähitellen keittämisen aikana puolet jäljellä olevasta lipeästä, edelleen puolet jne. Kokeile välillä saippuan valmiutta ottamalla sitä kauhaan ja jäähdyttämällä kylmässä vedessä. Myös kovettuminen sekoitusmelan pintaan osoittaa saippuan valmiiksi. Lisää lopuksi suola. (Jos rasvassa on verihyytymiä tai muita epäpuhtauksia, lisätään osa suolasta jo aiemmin, jotta ne nousisivat pintaan.) Keittoaika n. 4 tuntia. Valmis seos kaadetaan jäähtymään laakeaan astiaan. Parin päivän päästä leikataan pinnalle hyytynyt kerros paloiksi. Jos pohjalle on jäänyt nestemäistä suopaa, se sopii esim. matonpesuun (suopaa jää, jos lipeää on liikaa).

Tällä reseptillä mummunikin keitti saippuansa. Sillä saa pikkupyykin puhtaaksi ja pehmeäksi, ja erityisen oivallista se on käsien pesuun.