perjantai 24. huhtikuuta 2015

Simaa

Tein tänään vapuksi simaa. Kokeilin vähän uudenlaista reseptiä, joka oli kyllä hiukan monimutkainen ja koko huusholli oli sen jälkeen täynnä höyryä.

1 litra hunajaa
9,5 litraa vettä
1 rkl humaloita
1 rkl hiivaa
7 g kanelia
2 sitruunan kuori
1 sitruunan mehu

Hunaja ja 7 litraa vettä kiehautettiin kasarissa. Puhtaalla tikulla pistetiin merkki, missä seos loppuu ja siihen leikattiin lovi. Sitten kaadettiin päälle 2,5 litraa kuumaa vettä ja annettiin kiehua, kunnes neste hupeni merkkiin asti. Pinnalle kohonnut vaahto kuorittiin tarkoin pois ja lisättiin sitten kaneli, raastettu sitruunan keltainen kuori, mehu ja humalat ja annettiin vielä kiehahtaa. Sitten sima siivilöitiin astiaan, jäähdytettiin haaleaksi ja lisättiin hiiva sekaan hyvin vispaten. Sen jälkeen panin siman kuistin kylmäkonttuuriin yöksi käymään. Aamulla sitten siivilöin sen vielä uudelleen ja laitan pulloihin. Valmista sen pitäisi olla juuri sopivasti vapunaatoksi.

(H.Koskimies - E.Somersalo: Keittotaito. 1937)