tiistai 7. marraskuuta 2017

Jouluriisiä

Kyllä tosiaan ovat paremmat ajat koittamassa. Juuri eilen oli lehdessä juttua siitä, kuinka paljon enemmän hyviä ruoka-aineita on saatavilla. Voitakin syötiin vielä pari vuotta sitten vain 23 kg vuodessa, nyt meistä jokainen syö jo yli 30 kg. Sianlihan syönti on lisääntynyt vuoden 1934 14 miljoonasta kilosta vuoden 1934 kiloon.Montaa muutakin ruoka-ainetta alkaa olla hyvin saatavilla, mutta eihän siitä parantuneesta ruuan saannista saa iloita, kun sitten ovat heti terveysasiantuntijat varoittamassa lihomisen vaaroista ja sen aiheuttamista taudeista. Minusta nyt on ihan ymmärrettävää, että otetaan takaisin niitä sota-ajan ja pulan pudottamia kiloja. Ovathan työt toki keventyneet, kun koneet ovat tulleet niitä helpottamaan ja paljon enemmän istutaan kuin ennen, joten ruuassa ei tarvitsisi olla niin paljon kalorioita kuin ennen. Mutta kun niin monta vuotta elettiin perunalla ja silakalla ja ruisleivällä, puolukoilla ja korvikkeella, ei millään malttaisi alkaa pantata.

Niin että saako siitäkään iloita, että joulupöytään on luvassa riisipuuroa. Riisiä kun on saatu ostettua Italiasta niin paljon, että jokainen saa puoli kiloa. 

(Satakunnan Kansa 6.10. ja 7.10.1951)