tiistai 13. helmikuuta 2018

Influenssaa, tuhkarokkoa ja tulirokkoa liikkeellä

On se ihme, että me ollaan vielä kaikki säästytty taudeilta - täytyy koputtaa puuta - kun influenssa on sentään raivonnut täällä jo joulukuusta alkaen. Porissakin on todettu ainakin 1500 influessatapausta, siis sellaista, joista on jouduttu lääkärin tai terveydenhoitajan pakeille, joten varmaan sairastuneita on paljon enemmän. Onneksi influenssa-aalto on jo talttumassa, kun tauti on  kulkenut jo suurin piirtein läpi koko kaupungin. 

Tulirokkoa sen sijaan on liikkeellä edelleen ja tartuntoja on viime aikoina todettu päivittäin.  Ennenhän se oli paha tauti, mutta sen hoito on nykyään penisilliinillä niin tehokasta, ettei siitä ole seurannut jälkitauteja. 

Tuhkarokko sen sijaan on täällä vasta lisääntymässä. Se on niin kamala tauti ja vaarallinen varsinkin pienille, joten nyt täytyy kyllä olla tarkkana, ettei saada tartuntaa. Vaikka vaikea sitä välttää on, koska tuhkarokko tarttuu jo ennen kuin sairastunut itsekään saa oireita. Eikä sitä nyt lapsia voi kieltää leikkimästä toisten lasten kanssa tai sulkea kokonaan sisälle. Sopii vain toivoa, että tähänkin tautiin keksittäisiin toimiva hoito tai lääke!

(Satakunnan Kansa 13.2.1951)