keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Syysmarkkinoilla hiljaista

Olipas torilla hiljaista tänään, vaikka oli syysmarkkinat. Paljon oli kaikkea tarjolla, mutta meitä ostajia vähänlaisesti. Eivät tainneet maaseutulaiset näin kauniilla ilmalla lähteä syyskiireiltään tänne kaupunkiin. Eikä eillä kaupunkilaisillakaan nyt niin runsaasti ole rahaa kukkaroissa, kun juuri pari päivää sitten piti maksaa verot kaupungille. 

Tavaraa kyllä oli, varsinkin omenoita, vaikka vielä osin raakileita. Pieniä krippanoita sai 40 markalla kilon. Puolukoita oli paljon, samoin kurkkuja ja komeita kaaleja.Niin ja erilaisia kotiteollisuuden tuotteita oli tavallista enemmän tarjolla, puuteoksia, kankaanpääläisiä ruojuja, mattoja ja pöytäliinoja. Olen haaveillut ostaa kamariin uuden maton, ja oikein kauniin vaalean karvalankamaton löysinkin, mutta se maksoi 24.000 markkaa, joten vielä jäi ostamatta. 

No, ostin sitten omenoita, niitä pieniä. Ajattelin keittää niistä ehtoosti vielä hilloa yhdessä puolukoiden kanssa. Puolukoitahan meidän ei tarvitse ostaa, kun Olavin äiti on niin innokas marjanpoimija. Kyllähän pelkkä puolukkahillo on hyvää, mutta omena-puolukkahillo hauskaa vaihtelua.  


Omena-puolukkahillo
1 kg puolukoita 
1 kg omenoita
1,5 kg sokeria
pala kanelia
1 dl vettä

Sokeri, vesi ja kaneli keitetään 5. asteen sokeriliemeksi (= kun veteen kastettu lusikka pannaan sokeriliemeen ja sitten taas äkkiä kylmään veteen ja lusikkaan jääneestä sokerista voidaan muodostella pehmeä pyörykkä) ja siihen laitetaan puolukat kiehumaan. Omenat kuoritaan, paloitellaan, siemenkodat poistetaan ja lohkot pannaan suoraan puolukoiden joukkoon. Hillo saa kiehua, kunnes omenalohkot ovat kirkkaat ja hillo läpikuultavaa. 


Jopa näin hijaiselta näytti syysmarkkinoilla. Komeat kaalinkerät odottelivat ostajia ja sinä aikana voivat kauppiaat pitää pientä tupakkaturinaa. 

Mutta syntyihän niitä kauppoja sentään. Esim. tästä korista tekivät herkulliset kaneeliomenat erinomaisesti kauppansa, varsinkin kun hinta oli melko kohtuullinen.
 
(Satakunnan Kansa 15.9.1951; H.Koskimies-E.Somersalo: Keittotaito, 6.painos 1937.)