perjantai 23. syyskuuta 2016

Uusi Rosenlewin tehdas nousee Poriin

Tuleepa siitä uudesta Rosenlewin tehtaasta iso, siis siitä, jota nyt parhaillaan rakennetaan joen pohjoisrannalle. Siellä aletaan tehdä ainakin jääkaappeja,  sähköhelloja ja pesukoneita, eli sähkölaitteita, jollaisista meistä suurin osa on toistaiseksi saanut vain haaveilla. Toivottavasti uusi tehdas tuo laitteet hinnoiltaan paremmin tällaisten tavallistenkin ihmisten ulottuville. 

Kaikesta hienoin olisi varmaan jääkaappi. Eihän ruokien säilytys kylmänä vuodenaikana mikään ongelma ole, kuistilla on kylmäkonttuuri ja pahimmilla pakkasilla keittiön konttuurissakin on melkein tarpeeksi kylmä. Mutta nyt taas tänäkin kesänä, varsinkin loppukesän helteillä, kun mitään ei hankkinut saada säilymään. Alustassa, jopa kellarissa oli  yli 15  astetta, eihän siellä mikään säilynyt. Maidot happanivat hetkessä - tulipas paistettua pannukakkua toisenkin kerran - ja muutenkaan ei mitään voinut ostaa kuin enintään päivän tarpeisiin. Kaupassa piti käydä jatkuvasti. 

Onneksi meillä sentään on tuo sähköhella. Kyllä siitä moni on kade, ja onhan se aikamoista ylellisyyttä. Sähkö on kallista, joten ei sitä hellaa kannata turhan päiten käyttää, mutta olisi tainnut jäädä moni pannukakku paistamatta ja maidot menneet haaskuun, jos olisi puuhella pitänyt lämmittää.  

Niin ja pesukone. No, olisihan se hienoa, jos voisi pestä kotona muutakin kuin nyrkkipyykkiä, mutta eihän sellaista voisi tällaiseen puutaloon hankkia. Ensin pitäisi saada kylpyhuone. Ennen kylpyhuonetta haluaisin sisälle WC:n,  kyllä minä pyykillä voin käydä pesutuvassa. 

Korsmanin talon keittiön sähköhella ja keittiön konttuuri.