torstai 16. helmikuuta 2017

Tapaturmantorjuntatyötä Porin ammattikouluihin

Onpa hienoa, että tapaturmantorjuntatyöhön on alettu panostaa, sekä tapaturmien ehkäisyssä että nyt ensimmäistä kertaa Suomessa Porin ammattikouluissa järjestettävien ensiapukurssien avulla. Onhan se ihan kauhea näky, minkälaisilla epävarmoilla telineillä miehet työmailla seikkailevat. Ihan välillä sydänalasta ottaa miesten uhkarohkeus, kun he ilmeisestä putoamisvaarasta välittämättä hyppivät vajavaisilla tällinkeillä. Ja varsinkin nuoret miehet joutuvat usein tapaturmiin. Osasyy on tietenkin kokemattomuus, mutta kyllä varmaan myös nuorille miehille tyypillinen näyttäminen.

Aina sanotaan, että suomalainen mies on rohkea ja vaaroja pelkäämätön, mutta Porin Konepajan huoltopäällikkö Lauri Parvinen  on kuulemma sanonut, että hänestä kyse ei ole pelkäämättömyydestä vaan tyhmänrohkeudesta. Vaarat kyllä tiedetään, mutta varovaisuutta tärkeämpää on tovereiden ihailu. Siksi tehdään sellaisia asioita, joiden tiedetään kyllä olevan vaarallisia, mutta joissa onnistuminen nostaisi arvostusta.

Ollaan siinä sentään menty jo paljon eteenpäin. Ainakin työkoneiden aiheuttamat tapaturmat ovat jo alkaneet vähentyä, mutta silmätapaturmia sattuu kyllä edelleen ihan liikaa.   

Satakunnan Kansa 16.2.1951