torstai 15. kesäkuuta 2017

Uimakoulut alkavat tänään

Hui olkoon, uimakoulut alkavat tänään, eikä vesi ole vielä edes lämmennyt, kun on ollut niin kylmä alkukesä. Jokiveden lämpö on hyvä kuin 15 astetta, joten onneksi se koulu alkaa kuivaharjoittelulla. 

Uimalaitos alkaa kyllä olla jo paremmat päivänsä nähnyt eikä vesikään enää niin puhdasta ole, vaikka puhtaampaa kuin Raumanjuovassa. Uimalaitos sijaitsi kuulemma ennen Aittaluodon rannassa, mutta kun sellutehdas rakennettiin, se alkoi laskea jätevetensä juuri uimalaitoksen kohdalla ja vesi muuttui uimakelvottomaksi. Jos nyt oikein muistan kuulleeni, niin uimalaitos on siirretty tuohon nykyiselle paikalleeen Kirjurinluodon nokan suojaan 27 vuotta sitten, eli 1924.  Ei ihme, että lahovaurioita joudutaan joka vuosi korjaamaan, hyppytorni natisee liitoksissaan, eikä jäiden lähtökään kohtele uimalaitosta aina niin kauniisti. 

Uudesta urheilukeskuksesta on tietysti puhuttu jo kauan ja myös uudenaikaisen maauima-altaan rakentamisesta. Sen rakentaminen ei taida toteutua ihan lähivuosina, joten taitaa vielä ehtiä Tuulakin uimakouluun vanhalla uimalaitoksella. Onhan vanha uimalaitos tietysti suojaisa ja arvostettu, sitä on jopa sanottu maamme ykkösuimalaksikin.
Kirjurinluodon uimalaitos. Kuva Satakunnan Museon kokoelmat.
.