perjantai 20. joulukuuta 2013

Joulusiivous

Aloitin tänään joulusiivon, mikä on varmaan viime vuoden tapaan ainakin kolmen päivän urakka. Ensin siivosin ison kamarin, mutta siellä kun ei paljoa oleskella, pääsin aika vähällä, koska siellä ei paljon oleskella. Mutta tuuletin kyllä huoneen kullolla, vein ulos kaikki liinat, verhot, matot, nojatuolit ja irrotettavat istuimet sekä ryijyn ja tomutin ne. Nojatuolit olisi ehkä voinut piiskata sisälläkin huoneessa, jos ne olisi ensin peittänyt kostealla lakanalla, mutta vein nekin kyllä ulos, kun oli niin hyvä sää. Ryijyn ja maton piiskasin oikein hangella.


Kaikista pikkuesineistä ja tauluista pyyhittiin pölyt.  Yhdessä taulussa on kullattu kehys, joten sen kanssa piti olla tarkkana, mutta kaikki kärpäsenliat lähtivät hyvin pois kun hankasin niitä halkaistulla sipulille. 

Samoin pölytin kaikki kirjat. Otin kirjat pois hyllyllisen kerrallaan ja vein pihan puoleisen ikkunan viereen. Pyyhin kirjoista pölyt puhtaalla, pehmeällä rätillä. Nidotut kirjat oikein avasin ja selailin läpi sekä löin kirjoja vastakkain. Sen jälkeen pyyhin pölyt hyllystä ja laitoin kirjat huolellisesti paikoilleen tiivisti hyllyn reunaan asti. Näin ei hyllyyn jää pölyä keräävää reunaa eivätkä kirjojen selät kulu jatkuvasta reunan pyyhkimisestä. Lopuksi peitin hyllyn lakanalla siivouksen ajaksi. 

Sen jälkeen puhdistin katon ja seinät. Katon pinkopahvi kirkastui kummasti, kun pyyhin sen pitkän harjan päähän kiedotun trasun avulla. Trasusta lähti aikamoinen pöly, kun sitä välillä pudistin. Seinät puhdistin samalla tavalla, tietenkin harjaten alhaalta ylöspäin.

Puhdistin myös lamput. Otin kaikki lasikuvut irti ja pesin ne.  Seuraavaksi pesin ovet ja ovenpielet saippuavedellä ja visellasienellä alhaalta nopeassa tahdissa ylös hankaamalla. Sen jälkeen pyyhin ne  puhtaaseen veteen kastellulla rievulla ja lopulta kuivalla rievulla. Lopuksi vielä kiillotin ovet paloöljyyn kastetulla rätillä. Ikkunat olin pessyt jo lokakuussa,  samalla kun laitoin tuplat ja ikkunaliimapaperit paikoilleen. Nyt ei tarvinnut kuin pyyhkiä tomu pois kostealla sanomalehtipaperilla.

Kakluunista otin tietysti tuhkat pois ja pyyhin pölyt uunin päältä. Sen jälkeen pesin sen ylhäältä alaspäin. Täytyy sanoa, että denaturoitu sprii on hyvä pesuaine kakluuneille, vaikka moni käyttää kyllä  veden joukossa ammoniakkia. 

Kamarin maalatun puulattian puhdistamiseen riitti, että lorautin pesuveden joukkoon vähän pineenitärpättiä.

Viimeiseksi pyyhin pölyt ja sitten nostin kaikki tavarat paikoillen. Nyt tuoksuu puhtaalta ja raikkaalta - melkein jo joululta.