torstai 25. joulukuuta 2014

Vesisateinen joulu
Olipas hieno juttu, että hankimme tänä vuonna tämän ison joulukuusen, sen myötä sai kotiin oikean joulutunnelman, vaikka ulkona maa on musta ja sataa vettä niin, että kynttilätkään eivät hautausmailla pala. Samanlaisena jatkuu sää kuulemma vielä huomenna tapaninakin.

Naapurit olivat huomanneet meidän uudet sähkökynttilät, vaikka eihän me niitä kauaa maltettu polttaa, kun sähkö on niin kallista. Aattoehtoona tietenkin ja kun kuunneltiin Taata Sillanpään joulupakinaa.

Tuulasta oli niin jännittävää, kun söimme aattona ruuan kamarissa, sinne kun ei hänellä tavallisesti ole asiaa. Sai syödä oikein tuukin päältä ja tarjolla oli vaikka mitä, oli lanttu-, peruna- ja  porkkanalooraa, pieni pala uunissa paistettua sianlihaakin. Varsinkin makarooniloora oli Tuulan herkkua, ja väskynäsoppa jälkiruokana. 


Makaronilaatikko 
200 g makarojena
1/2 l maitoa
2 munaa
1 rkl raastettua juustoa
1/2 rkl suolaa
1 1/2 rkl sokeria
1/4 tl hienonnettua muskottikukkaa
2 rkl voita

Makaronit katkotaan ja keitetään vedessä pehmeiksi. Voideltuun vuokaan ladotaan makaronit ja kerrosten väliin pannaan raastettua juustoa, suolaa, sokeria ja muskottia. Munat vatkataan ja niihin sekoitetaan maito; tämä munamaito kaadetaan makaronien päälle vuokaan, ja voi pannaan pieninä kokkareina pinnalle. Vuoka saa olla uunissa, kunnes munamaito on hyytynyt ja hiukan ruskettunut.  

(Koskimies- Somersalo: Keittotaito. 1937)