keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Hinnat laskevat!

Voi kuinka hienoa, monen tavaran hinta laskee, ja jo huomisesta alkaen! Muutoksen on määrännyt  Sosiaaliministeriö, koska kuulemma ulkomaisten raaka-aineiden hinta on kovasti alentunut. Villakankaat alenevat noin 20 % eli 250 - 1000 markkaan metriltä ja kengät 15 %; jokohan minä saisin uudet kengät, ne on niin moneen kertaan jo korjattu  ja pohjattu ja kantalaputettu suutarilla. Niin ja saippuan hintakin laskee, pesusaippua 125 markasta 110 markkaan.

Mutta parasta kaikesta, ruuan hinta laskee. Kaloille on määrätty ylimmät kohtuulliset hinnat, ja nekin tulevan voimaan jo huomisesta alkaen. Olavi tykkää niin kalasta, merikarvialaispoika kun on, ja kyllähän me muutkin tietysti sitä mielellämme syömme. Niin ja lihatuotteetkin halpenevat, vaikka eihän meillä siltikään varmaan ihan joka päivä ole siihen vielä varaa, ainakaan parhaaseen laatuun.No, tavallista aamiaismakkaraa saa huomisesta 95 mk:lla kilon, halpaa makkaraa 105 mk:lla, Suomi-makkaraa 190 mk:lla, mutta erikois-Suomi-makkara maksaa 225 mk kilo. Eli kyllä se jatkossakin on silakka, joko suolattuna 80 markan kilohintaan tai tuoreena 65 markalla kilo, meidän perheen perusruokaa. 

(Satakunnan Kansa 30.9.1951)


Silakkamollot  
Pese ja halkaise perunat.
Keitä lähes kypsiksi.
Laita päälle suolasilakat (näin syksyllä voi silakat laittaa liottamatta, mutta keväällä ne kyllä täytyy liottaa, ovat jo niin tönkkösuolaisia).
Anna vielä porista, kunnes perunat ovat kypsiä. Älä keitä, etteivät silakat hajoa.