tiistai 12. heinäkuuta 2016

Saippuaa ja pyykkiä

Saippua on nykyään niin kallista, että kun tänään onnistuin ostamaan hallista kolme kiloa ihraa, päätin, että nyt kyllä keitän itse saipoota. Mailla, varsinkin Olavin kotona, alettiin uudestaan keittää saipoota sota-aikana, kun saippua meni kortille, eikä se mikään amerikan konsti näytä olevan.  Keitän sitä kyllä vasta ylihuomenna torstaina (14.7.), samalla kun olen varannut pyykkipäivän. Tai no varannut ja varannut, saan silloin Fiinalta, vuokraemännältä, lainaksi pyykki-maijaa. Sillä saan Olavin alusvaatteet pyöriteltyä komeasti puhtaaksi. Laitoin maijan jo purseentumaan, se olikin aika ravistunut, mutta eiköhän se taas pidä vettä parin päivän päästä. Jos kaikki ei lähde maijalla, niin sitten pestään vanhalla kunnon pyykkilaudalla.

Suurpyykin, lakanat ja tuukit yms. kävin jo keittämässä pyykkituvassa.  Onneksi on ollut hyviä säitä, viruttaminen pyykkilautalta oli tällä kertaa oikein mukavaa ja vesi lämmintä. Virittelin pihalle pitkät pyykkinarut. Näytti kauniilta, kun puhdaat lakanat liehuivat leppeässä kesätuulessa.   Nyt ne pitäisi vielä kaulata sileiksi. 


Saippua
3 kg ihraa
1/2 kg lipeää
10 l vettä
n. 400 g suolaa 
Laita lipeä (rakeina) alumiiniastiaan. Kaada päälle vähän vettä. Ole varovainen, suojaa silmät ja kädet, sillä astia kuumenee hetkessä polttavaksi, kun lipeä alkaa kuohua.
Kuumenna vesi-ihra -seos kiehuvaksi. Lisää sen jälkeen lipeäliuosta keitokseen vähän kerrallaan. 
Keitä noin kolme tuntia eli kunnes vesi on lähes kokonaan haihtunut tai liuos suopaantunut.
Lisää suola seokseen vasta keittämisen loppuvaiheessa vähän kerrallaan. Suolan ansiosta keitoksen pinnalle erottautuu varsinainen saippua-aines ja pohjalle laskeutuu suopa. Suolan lisäämisen jälkeen lämpö sammutetaan. 
Saippuamassaan voi halutessaan lisätä esimerkiksi laventeliöljyä, tervaa tai puhdasta pihkaa.
Valmis saippuamassa kaihotaan heti reiälliseen, voipaperilla vuorattuun astiaan jäähtymään. Kun saippua on jäähtynyt pari päivää, se voidaan paloitella.