sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Heinäkuun lapsilisät

Ah, heinäkuu ja lapsilisät! On se kyllä hieno keksintö, ja meille kuulemma Ruotsista tullut. Niitä alettiin maksaa, kun  Tuula oli jo toisella vuodella, taisi olla loppuvuodesta 1948, mutta hyvä niin ja  ne ovat kyllä tarpeeseen tulleet. Aina sitä jokaisen lapsilisän maksukuukautta  odottaa, kun aina on jotain tarpeita lapsille.

Pentin synnyttyä oli vähän vaikea ymmärtää, että milloin sitä oikein maksetaan, kun toiset lapset saivat lapsilisää jo toisella kuukaudellaan, ja Pentti oli jo neljännellä kuulla, ennen sai sitä. Mutta kun hän oli sattunut syntymään  "väärässä" kuussa.  Vaikka me tietysti veimme Pentin kasteelle nykyaikaiseen tapaan nopeasti, koska lapsilisää aletaan maksaa vasta kastamisen jälkeen. Pappi kertoikin, että nykyään ei kasteelle enää tuoda  käveleviä lapsia, koska jos lasta ei ole kastettu puolivuotiaaseen mennessä, ei hän saa lainkaan lapsilisää! 

Niin siis se lapsilisän maksu. Sitä maksetaan neljännesvuosittain ja aina vuosineljänneksen keskimmäisessä kuussa. Ja jos lapsi on syntynyt vuosineljänneksen viimeisessä kuussa, saa hän lapsilisän jo seuraavan neljänneksen keskimmäisessä kuussa. Mutta jos syntyykin vuosineljänneksen ensimmäisessä kuussa, saa lapsilisää vasta seuraavan vuosineljänneksen keskimmäisessä kuussa. Eli jos syntyy joulukuussa, vaikka ihan viimeinen päivä,  saa lapsilisää jo seuraavassa vuosineljänneksessä eli helmikuussa, mutta jos syntyy tammikuussa, niin vasta toukokuussa. 

Niin että olisihan se hyvä, jos lapsen syntymän pystyisi ajoittamaan niin, että lapsi syntyy aina vuosineljänneksen viimeisessä kuussa eli joko maaliskuussa, kesäkuussa, syyskuussa tai joulukuussa, mutta sitä kun ei voi niin vaan suunnitella, ja siksi se Penttikin ehti neljännelle kuulle. Mutta en minä valita, ei voi olla kuin kiitollinen tästä tavasta.

(Naisten maailma N:o 10 * 1954)