maanantai 17. joulukuuta 2012

Joulusiivous alkuun

Jouluun on enää viikko, joten tänään aloitin suursiivouksen. Tavallisen siivouksen tekee hyvin yhdessä päivässä, mutta suursiivoukseen on varattava ainakin kolme päivää, koska se on tehtävä kunnolla. Aloitin paremmasta kamarista, joka oli kyllä aika hyvässä kunnossa, koska siellä ei paljon oleskella. Huomenna siivoan sitten makuukamarin ja keittiön.

Ensin avasin ikkunat. Sitten vein ulos kaikki liinat, verhot, matot, nojatuolit ja irrotettavat istuimet sekä ryijyn ja tomutin ne. Nojatuolit olisi ehkä voinut piiskata sisälläkin huoneessa, jos ne olisi ensin peittänyt kostealla lakanalla, mutta ajattelin nyt tällä kertaa viedä ne ulos asti. Laitoin ryijyn ja maton hangelle, ryijyn nukkapuoli alaspäin, ja piiskasin. 
Sen jälkeen pyyhin pikkuesineistä ja tauluista pölyt, nostin ne pöydälle ja peitin ne.  Yhdessä tauluista on kullattu kehys, joten sen kanssa pitää olla tarkkana, mutta kaikki kärpäsenliat lähtivät hyvin pois kun hankasin niitä halkaistulla sipulille. 

Samoin pölytin kaikki kirjat. Otin kirjat pois hyllyllisen kerrallaan ja vein pihan puoleisen ikkunan viereen. Pyyhin kirjoista pölyt puhtaalla, pehmeällä rätillä. Nidotut kirjat oikein avasin ja selailin läpi sekä löin kirjoja vastakkain. Sen jälkeen pyyhin pölyt hyllystä ja laitoin kirjat huolellisesti paikoilleen latoen tiivisti hyllyn reunaan asti. Näin ei hyllyyn jää pölyä keräävää reunaa eivätkä kirjojen selät kulu jatkuvasta reunan pyyhkimisestä. Lopuksi peitin hyllyn lakanalla siivouksen ajaksi. 

Sen jälkeen puhdistin katon ja seinät. Katon pinkopahvi kirkastui kummasti, kun pyyhin sen pitkän harjan päähän kiedotun trasun avulla. Trasusta lähti aikamoinen pöly, kun sitä välillä pudistin. Seinät puhdistin samalla tavalla, tietenkin harjaten alhaalta ylöspäin.

Sitten puhdistin lamput. Otin kaikki lasiset valaisinkuvut irti ja pesin ne.  Seuraavaksi pesin ovet ja ovenpielet saippuavedellä ja visellasienellä alhaalta nopeassa tahdissa ylös hankaamalla. Sen jälkeen pyyhin ne  puhtaaseen veteen kastellulla rievulla ja lopulta kuivalla rievulla. Lopuksi vielä kiillotin ovet paloöljyyn kastetulla rätillä. Ikkunat olin pessyt jo lokakuussa samalla kun laitoin tuplat ja ikkunaliimapaperit paikoilleen. Nyt ei tarvinnut kuin pyyhkiä tomu pois kostealla sanomalehtipaperilla.

Kakluunista otin tietysti tuhkat pois ja pyyhin pölyt uunin päältä. Sen jälkeen pesin sen ylhäältä alaspäin. Täytyy sanoa, että denaturoitu sprii on hyvä pesuaine kakluuneille, vaikka moni käyttää kyllä  veden joukossa ammoniakkia. 

Kamarissa meillä on maalattu puulattia. Lattia ei ollut kovin likainen, joten sitä ei tarvinnut pestä saippuavedellä vaan riitti, että lorautin pesuveden joukkoon vähän pineenitärpättiä.

Viimeiseksi pyyhin pölyt ja sitten nostin kaikki tavarat paikoillen. Ai että tuoksuu puhtaalta ja raikkaalta.