keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Vielä oli porstua, kuisti ja huusi siivoamatta


Tälle päivälle jäi enää siivottavaksi porstua ja kuisti. Porstuassa meillä on korkkimatto, sellainen halpa korvikekorkkimatto, joka laitettiin tähän silloin kun muutimme taloon pari vuotta sitten. Sitä ei parane kovin usein veden kanssa pestä, se menee siitä pahaksi, eli vain näin suursiivouksen yhteydessä. Useimmiten riittää pelkkä villarievulla hankaaminen tai joskus nihkeä rätti. Mutta nyt suursiivouksen yhteydessä pyyhin lattian ensin saippuavedellä ja hyvin kuivaksi väännetyllä rätillä. Sen jälkeen pyyhin lattiasta vanhat vahat pois tärpätillä. Lopuksi levitin lattialle kahteen kertaan vahakerroksen, antaen kerrosten kuivua välillä, ja lopuksi kiillotin lattian. 



Meidän huusi on pihan perällä, sellainen, jossa huusit ovat yläkerrassa ja ruuma niiden alla. Huusissa on viisi koppia, jokaiselle viidelle perheelle omansa. Oli minun vuoroni siivota yleiset tilat eli ripsuin ensin niin seinät, katot kuin kaikki muutkin pinnat. Sitten pesin koko huusin, vaikka se olikin vähän hankalaa pakkasen takia, mutta suola pesuveden joukossa auttaa aina. Omassa huusikopissamme pesin kaikki pinnat vielä lipeävedellä ja laitoin joukkoon lysolia desinfioimisaineeksi. 

Kova työ tässä on ollut, mutta kyllä kannatti. Onneksi sain lainaksi Kotilieden neuvokki 3:  Hohtava koti, se auttoi töiden suunnittelussa. Puhtaaseen kotiin saa joulu tulla!